Avel hos Fondador

Tillgängliga avelshanar
Djippo 1

SE53499/2021 
Fondador Dazzling Dream 
(Djippo)
Född: 2021-07-17

Kasper 1

 

SE13697/2019
Fondador Charleston
(Kasper) 
Född: 2019-01-09


 
Harris 1

SE23405/2016 
Fondador Amoröse Amor (Harris)
Född: 2016-03-16


   

 

 

Avel hos Fondador

Att tänka på inför val av hane     

• Läs även Avelstänk från Fondador

Att välja en lämplig hane till sin tik är inte så lätt, det kräver ett omsorgsfullt förarbete. Det är viktigt att vara påläst och skaffa kunskaper om avel och hälsa för att kunna utvärdera information om tilltänkta alternativ på avelshanar. Viktigt är också, om det är möjligt, att träffa de hanar man har i åtanke – detta för att själv kunna se hur de fungerar i vardagen – innan man slutligen väljer vem som skall bli far till den planerade valpkullen. Våga fråga hanhundsägaren om både hälsa och temperament! Det är bättre att välja en sund och trevlig hane som är lite mindre ”vacker” än en hane som är en utställningsstjärna men som kanske har ett tråkigt temperament eller kommer från linjer med flera hälsoproblem.
Ur ett hälsoperspektiv bör hanen vid avelsdebut vara minst 3 år gammal eftersom flera ärftliga sjukdomar debuterar före denna ålder. Detta gäller förstås även tiken. Det är bra om hanen och tiken kompletterar varandra, alltså inte har samma fel eller brister, ingen kan vara perfekt.

Både tik och hane måste vara ögonlysta inom 1 år vid parning, dessutom måste känd status för hyperkeratos finnas hos båda avelsdjuren. Gentest och ögonlysning bör göras i god tid före parning. Positivt är om hanen/tiken är exteriörbeskriven, gjort ett BPH eller varit utställd.

Till sist kontakta ägaren till den hane du önskar använda till din tik i god tid innan parning, och tänk på att ofta får man åka många mil för att det skall bli så bra som möjligt, fall inte för frestelsen att välja en hane bara för att den bor nära.

Allt mitt lycka till för en bra parning, önskar Annicca!